Afstandmeters

Afstandmeters worden veel in het veld gebruikt om afstanden te bepalen, zowel van het te oogsten wild als voor het bepalen van de afstanden van de hoogzit naar specifieke plekken in het schootsveld. Hiermee kunt u dus al van te voren afstanden uitmeten tot bijvoorbeeld een bepaalde boom of paaltje op een open terrein in uw jachtveld. Zo kunt u in uw eigen jachtveld uitzoeken tot hoever u een veilig en weidelijk schot kunt afgeven.

Digitale afstandmeters zijn er in drie versies ;

  • De losse afstandmeter
  • De afstandmeter geïntegreerd in de veldkijker.
  • De afstandmeter geïntegreerd in de richtkijker.

Het voordeel van de losse digitale afstandmeters is dat ze compact zijn en niet al te duur.

Het nadeel is dat je toch weer een extra iets mee moet nemen, vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een afstandmeter geïntegreerd in de veld- of richtkijker.

De afstandmeters die Geweermakerij Elspeet in haar assortiment heeft zijn van Leica, Zeiss en Swarovski. Waarbij Leica de goedkoopste is. Zeiss heeft een baancorrectieprogramma en Swarovski is tevens een prima monoculaire 8×30 verrekijker.

Afstandmeters kunnen ook geïntegreerd worden in de veldkijker of de richtkijker.

De geïntegreerde afstandmeters in de veldkijkers hebben we van de merken Leica, Zeiss en Swarovski.

Leica is de goedkoopste, Zeiss heeft een baancorrectieprogramma in de kijker en maakt, net zoals Leica, de kijker ook in een 8×56 model. Swarovski heeft ook een baancorrectie in de kijker en heeft ook een hoekmetingprogramma in de kijker. Dit is gemaakt om de baancorrectie toe te passen als er onder een bepaalde hoek geschoten wordt.

De Swarovski EL range is te verkrijgen in de modellen 8×42 en 10×42.

De merken die een afstandmeter in de richtkijker maken zijn Zeiss en Burris.

Zeiss heeft de diarange in 2,5-10×50 en 3-12×56.  Als de afstand gemeten is kan men met het snelcorrectiesysteem (ASV) de kogelbaan handmatig aanpassen zodat het richtpunt het trefpunt blijft.

Burris heeft een automatisch correctiesysteem, men meet de afstand, de kijker past zelf een kogelbaancorrectie toe.

De Burris is vele malen goedkoper dan de Zeiss maar optisch niet zo goed.

Volg ons