Nachtzicht kijkers

Wat is nachtzicht apparatuur?

Met nachtzicht apparatuur kun je bij slecht licht, of met bijna geen licht toch nog goed je omgeving bekijken. Nachtzicht apparatuur maakt ‘s avonds en ’s nachts mensen, dieren en voorwerpen zichtbaar, waar het anders te donker voor zou zijn.

Hoe werkt nachtzicht apparatuur?

Er zijn 2 verschillende systemen. De verschillen zitten hem in de verlichting van het object.

 • Een restlichtkijker versterkt het kleine beetje aanwezige omgevingslicht wat een op een object valt. Denk daarbij aan het licht van de maan of de sterren. Met het blote oog is het te donker om het object te zien. Een elektronische beeldbuis versterkt het kleine beetje licht. Via een scherm kun je het object duidelijk zien. Bedenk wel: er is altijd licht nodig voor dit systeem, al is het maar heel weinig.
 • Warmtebeeld kijkers werken door de warmte die een levend organisme zelf uitstraalt. Er hoeft dus geen omgevingslicht aanwezig te zijn. Een versterker maakt via een scherm de warmteverschillen van het object en de omgeving voor het oog zichtbaar. Bij dit systeem is geen omgevingslicht nodig, zolang er maar warmteverschillen zijn, is er beeld. Warmtebeeld is ook overdag uitstekend te gebruiken.

Bij de restlichtversterker kun je ook nog bij te weinig licht een infraroodstraler inschakelen als hulp lichtbron. De infraroodstraler verlicht het object dat daardoor nog duidelijker zichtbaar wordt. Het licht van de infraroodstraler is voor het blote oog in de meeste gevallen onzichtbaar. De versterker in de kijker maakt er weer een beter en helder zichtbaar beeld van. Nachtzicht apparatuur bestaat dus uit een lenzenstelsel, een elektronische gedeelte wat het beeld versterkt en een beeldscherm wat het beeld zichtbaar maakt. De elektronica werkt op een batterij of accu.

Waarvoor kan ik nachtzicht apparatuur gebruiken?

Er zijn twee belangrijke toepassingen: als observatie kijker en als richtkijker. In het donker kun je mensen observeren bij beveiligingswerkzaamheden, of dieren in de natuur. Jagers gebruiken nachtzicht kijkers tussen schemer en zonsopgang voor het zoeken en aanspreken van wild en het eventueel te bejagen: mits dit is toegestaan!

Hoe ziet een nachtzicht kijker eruit?

Dat hangt af van het doel waarvoor je de kijker gebruikt.

 • Een observatie kijker lijkt op een kleine video camera of als een verrekijker. Je kunt hem in de meeste gevallen met 1 hand bedienen.
 • De nachtzicht kijker ziet eruit als los voorzet stuk. Dit voorzetstuk werkt tevens als losse observatie kijker. Via een adapter kun je hem snel koppelen aan een verrekijker of een foto- of videocamera. Je kunt hem ook bevestigen als voorzetstuk aan je richtkijker.

Mag ik als jager nachtzichtapparatuur gebruiken?

De Natuurwet staat het gebruik van nachtzicht apparatuur en hulplichtbronnen niet toe. Voor schadebestrijding en wildbeheer worden ontheffingen verleend voor het gebruik van lichtbronnen en beeldversterkers. In het buitenland is de wet- en regelgeving op dit moment plaats gebonden. Let dus ook in het buitenland goed op of het is toegestaan.

Moet ik een compleet nieuwe richtkijker kopen als ik nachtzicht apparatuur wil gaan gebruiken?

De voorzet apparatuur werkt heel goed met de veldkijker of richtkijker die je al gebruikt. Voor vrijwel alle kijkers worden passende adapters geleverd waarmee je de voorzetkijker monteert. Je eigen kijker is meestal van topklasse kwaliteit en dat komt de werking in combinatie met een nachtzicht opzetkijker zeker ten goede. Bovendien kun je een voorzet nachtzichtkijker ook los uit de hand gebruiken om te observeren.

Welke voordelen heeft een los nachtzicht voorzetstuk voor mijn richtkijker?

Behalve dat je het voorzetstuk los kunt gebruiken voor observatie zijn er nog meer voordelen:

 • je gebruikt de richtkijker waar je al vertrouwd mee bent;
 • een aparte montage is niet nodig, het nachtzicht voorzetstuk wordt op de kijker geklemd met een adapter;
 • de montage kost slechts enige seconden en is geluidloos;
 • de kijker is ingeschoten op je buks, opnieuw inschieten is niet nodig (in de meeste gevallen);
 • de inkijkafstand van je kijker verandert niet;
 • het nachtzicht voorzetstuk past ook op andere veld- of richtkijkers of te gebruiken als hand kijker.

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende systemen nachtzicht apparatuur?

Er zijn enorme verschillen in kwaliteit van apparatuur die te koop is. Van absoluut onbruikbaar tot ongekende topkwaliteit. In de meest uiteenlopende prijsklassen. Er zijn verschillende soorten versterkingsbuizen van verschillende generaties. De scherpte en beeldkwaliteit varieert enorm. Evenals het contrast en kleur van het object ten opzichte van de achtergrond.

Warmtebeeld kijkers hebben het bijkomende voordeel dat ze op het scherm het zweetspoorlaten oplichten in het donker, mits je er snel bij bent. Dit werkt dus erg goed bij de nazoek in plaats van eerst een lamp te gebruiken. Dat zorgt voor veel verstoring. Natuurlijk hoort bij elke keuze ook een aanschafprijs. Daarom is een goede voorlichting vooraf zo belangrijk! Bedenk: hoe lovend folders, websites en recensies van gebruikers ook zijn: één blik door een nachtzichtkijker zegt meer dan 1000 woorden!

Wat kan Geweermakerij Elspeet voor u betekenen uw keuze?

De medewerkers van Geweermakerij Elspeet:

 • beoefenen zelf elke vorm van jacht in binnen- en buitenland;
 • hebben allen brede ervaring met de toepassing van nachtzicht apparatuur;
 • demonstreren de topklasse nachtzicht kijkers van verschillende typen en merken in de meest uiteenlopende prijsklassen;
 • adviseren in de mogelijkheden van montage op uw buks of veldkijker.

Het advies van de Geweermakerij Elspeet specialisten is maatwerk. Bij een persoonlijk gesprek demonstreren wij de beste typen en merken nachtzicht apparatuur.

 • Wij nemen alle mogelijke oplossingen met je door.
 • De voor- en nadelen worden samen met jou afgewogen.
 • Met een deskundige voorlichting vooraf maak je een verantwoorde keuze.
 • De juiste keuze voorkomt spijt achteraf met hoge kosten en frustratie!

Volg ons